0722 737 715
Str. Diamantului 166, Bl 1, Bragadiru, jud Ilfov
 

 
09/02/2013
Depresia de involutie
Vet smokie iti trimite pe e-mail, in fiecare luna, un rezumat al celor mai importante lucruri in derulare

Este o depresie care atinge in principal cainii dupa 7-8 ani. Asociaza simptome clasice de depresie (indiferenta, tristete) cu aparitia comportamentelor infantile si cu pierderea comportamentelor dobandite. Cel mai des, cainele este prezentat la medicul veterinar din cauza ca este murdar (face pe el cand doarme) sau pentru ingestia repetata de corpuri straine.

Originea bolii este complexa. Pare sa nu atinga decat cainii ce au prezentat o stare anxioasa netratata care, de la anxietatea intermitenta, a trecut la anxietatea permanenta, apoi la depresia de involutie. Factorii organici joaca si ei un rol: imbatranirea cerebrala, tendinta de hipotiroidie, insuficienta vasculara. Mai mult, evenimente ca: incetarea unei activitati ( cainii utilitari reformati pentru limita de varsta sau cei de vanatoare scosi la pensie) si punerea in discutie a rangului ierarhic prin sosirea unui caine tanar in familie, pot grabi evolutia bolii.

Prognosticul este in general favorabil, in afara de situatia cand boala a afectat profund functiile cerebrale. Tratamentul consta in administrarea de antidepresive asociate cu medicamente destinate sa usureze functiile neuronilor (analeptice). Se recomanda si o activitate fizica regulata in compania stapanului, favorizand o buna relatie.

Sursa: "Totul despre cainele tau" Larousse