0722 737 715
Str. Diamantului 166, Bl 1, Bragadiru, jud Ilfov
 

 
12/03/2013
Stiai ca porcusorul de guineea poate avea paduchi?
Vet smokie iti trimite pe e-mail, in fiecare luna, un rezumat al celor mai importante lucruri in derulare

Paduchele Chirodiscoides caviae - se gaseste in blana porcusorului. In general se localizeaza pe partea dorsala a corpului, iar ouale sunt lipite de firele de par.

La o atingere, pipaire ouale atasate pot fi usor detectate, ele se pot vedea si cu ochiul liber. Este cel mai inofensiv dintre parazitii care infecteaza porcusorii, nu provoaca inflamatii sau iritatii la nivelul pielii, doar un prurit mai putin suparator. Desi par inofensivi, ei trebuie combatuti. Avand o marime de aprox. 0, 5 mm, adultii pot fi usor observati, pe o blana de culoare deschisa par sa fie inchisi la culoare, iar pe o blana de culoare inchisa par albi, fiind de fapt gri la culoare. Prefera sa stea pe partea exterioara a firului de par.

In limba engleza este cunoscut sub numele de Static lice, adica paduche nemiscator, aceasta descriere insa caracterizeaza ouale care sunt lipite de par, ele fiind lipsite de dinamism. De cele mai multe ori infectia se transmite prin contact direct, sursa fiind porcusorul infestat, sau indirect prin obiecte sau haine infectate, mana nespalata etc. Chirodiscoides caviae este un parazit specific, el nu poate infecta alte animale si nici omul, fiind un parazit adaptat numai la o singura gazda, si anume porcusorul.

Fara gazda nu poate supravietui mult timp.
Porcusorul afectat se va spala cu sampon antiparazitar pentru pisici, odata pe saptamana, timp de 3 saptamani. Cu acest sampon vom dezinfecta si cusca, casuta, accesoriile, totodata vom dezinfecta si hainele purtate de noi. Daca nu vrem sa spalam porcusorul, in loc de sampon antiparazitar pentru pisici se poate folosi cu foarte bune rezultate Ivermectina topical. Se aplica pe pielea de dupa ureche si pe spate pe crupa solutia externa pe baza de Ivermectina spot on. Se va aplica doza corecta in raport cu greutatea porcusorului doar topical, si numai dupa sfatul medicului, pentru a evita supradozarea ce poate fi fatala. Dupa 7 zile tratamentul se va repeta.

http://www.gemon.ro