0722 737 715
Str. Diamantului 166, Bl 1, Bragadiru, jud Ilfov
 

 
11/20/2012
Alimentatia catelei gestante
Vet smokie iti trimite pe e-mail, in fiecare luna, un rezumat al celor mai importante lucruri in derulare

Oamenii au tendinta sa alimenteze in exces cateaua pe timpul gestatiei, dar o hranesc insuficient atunci cand alapteaza. Cainele are nevoie de apa proaspata, disponibila in permanenta. Asa ca, asigurati-va ca nu ii lipseste niciodata apa din castron.Inainte de imperechere, cainele ar trebui hranit cu o hrana special conceputa pentru cainii adulti. Dupa ce cateaua ramane gestanta, continuati sa o hraniti cu cantitatea normala din hrana sa speciala de cea mai buna calitate. Perioada de gestatie la caini dureaza aproximativ 62 de zile. Puii cresc foarte putin in timpul primelor 4-5 saptamani de gestatie. Altfel spus, catelusa voastra nu va avea nevoie de elemente nutritive suplimentare. Hranirea in exces in timpul gestatiei tinde sa adauge o cantitate de grasime inutila, care va face fatarea (parturitia) mult mai dificila si va creste riscul complicatiilor.

Lipsa apetitului este normala

Fiti pregatiti pentru o perioada de 3 pana la 10 zile de lipsa a apetitului catelei voastre in jurul saptamanii a treia de gestatie. Acesta este un fenomen frecvent intalnit si nu trebuie sa va ingrijoreze prea tare daca o vedeti ca mananca mai putin. Daca ea refuza sa manance pentru mai mult de 1-2 zile, consultati-va cu medicul veterinar.

In timpul ultimelor 3-4 saptamani de gestatie, cateii incep sa creasca cu rapiditate. Acest lucru solicita un necesar mult mai mare de nutrienti, iar viitoarea mama va avea nevoie de mai multa energie. In aceasta ultima parte a gestatiei, greutatea corporala a cainelui va trebui sa creasca progresiv cu pana la 25-30%. Din acest motiv, in timpul ultimelor 3-4 saptamani de gestatie, catelusa va trebui hranita progresiv cu din ce in ce mai multa mancare pana cand ea va consuma cu aproximativ 25-30% mai multa hrana la momentul in care va fata.De asemenea, este o idee buna sa-i schimbati treptat hrana cu o dieta, care sa-i ofere mai multe calorii. Aceasta poate fi reprezentata de o hrana pentru catei (de crestere) sau o dieta pentru catelele in gestatie/lactatie. Hranindu-va cateaua adulta cu hrana speciala pentru pui, ea va putea consuma substantele nutritive necesare pentru a-si intretine progeniturile aflate intr-o crestere rapida.

Portii mai mici si mai dese

O dieta pentru catelele in lactatie este de asemenea o buna alegere. Periodicitatea cu care se hraneste cateaua gestanta depinde in functie de marimea cuibului de fatare, adica a numarului de pui. Unele catele care au un numar mare de pui nu pot consuma o portie consistenta de doua ori pe zi, din cauza comprimarii tubului digestiv in urma dezvoltarii excesive a coarnelor uterine destinse de fetusi. Din acest motiv, va trebui sa le oferiti portii mai mici, dar frecvente pe tot parcursul zilei. Unele persoane lasa intr-un castron ratia zilnica permitandu-i catelei sa „ciuguleasca” dupa bunul plac. Daca va decideti s-o lasati sa se autogestioneze, este foarte important sa va asigurati ca ea consuma o cantitate suficienta de hrana. O dieta saraca, in special in ultima parte a gestatiei, poate conduce catre toxiemia de gestatie. Chiar inainte de parturitie, cateaua isi va reduce drastic cantitatea de alimente pe care o consuma in mod normal si uneori exista posibilitatea chiar sa refuze sa-si consume hrana. Acesta este unul dintre semnele ca in urmatoarele 24-48 de ore, cateii pot fi adusi pe lume. Lasati-i hrana la indemana in cazul in care ea va dori sa manance, dar nu va asteptati sa aiba acelasi apetit. Aceasta diminuare a apetitului nu reprezinta un motiv de ingrijorare, astfel ca este mult mai indicat sa incepeti sa va preocupati ca totul sa fie in regula pentru noii-veniti.

Sfatul veterinarului – suplimentele alimentare

Unii medici veterinari recomanda administrarea vitaminelor la catelele gestante. Multi veterinari sunt de parere ca daca este hranita corespunzator, cateaua va primi suficiente elemente nutritive prin dieta. In orice caz, nu adaugati nimic la dieta catelei voastre decat in cazul in care ati fost special instruiti de catre medicul vostru veterinar. Excesul de anumite vitamine sau minerale poate avea efecte devastatoare asupra mamei si a puilor.

Calciul este un supliment care merita o atentie speciala. Suplimentarea unei catele gestante nu este recomandata. Administrarea calciului suplimentar, in special la sfarsitul gestatiei, a fost legata de cresterea riscului de eclampsie (nivel scazut de calciu din sange) la catelele gestante. Excesul de calciu a fost, de asemenea, legat de fatarile dificile, depozitele de calciu din tesuturile moi ale puilor si de anumite anomalii articulare la catei. Din acest motiv, nu suplimentati catelele gestante cu calciu decat daca ati fost anume instruiti de catre medicul vostru veterinar.

Sursa: www.animale.ro

Foto: 2circles-Stock-Free-Images-&-Dreamstime-Stock-Photos

 
ponturi
1
Sterilizarea unei pisici ii poate prelungi viata cu 2 sau 3 ani.
2
O pisica poate sari de cinci ori mai mult decat inaltimea sa.
3
Utilizarea de oua crude in dieta animalului poate cauza dermatita. E mai bine sa le eviti.
4
Hamsterului pitic ii plac la nebunie bananele uscate. Cumpara-i, vei gasi la pet shop.
Gabriela Bota
Iata ca s-a implinit un an de cand am salvat aceasta frumoasa si minunata lupoaica.De fapt Maya a gasit-o si m-a dus la ea.M-a ajutat foarte mult si dna dr Raluca Florea ,un medic si un om extraordinar si vreau sa-i multumesc di...