Aceasta problema reprezinta cel mai deranjant comportament al animalelor de companie, mai ales ca poate avea ca rezultat distrugerea anumitor zone din locuinta si mirosul neplacut.
Marcarea cu urina si defecarea in locuri nepermise sunt intalnite mai frecvent la cainii de sex masculin si motani, iar cauzele pot fi:
Animalul se educa prin respectarea unui program strict. Tebuie dus sa-si faca nevoile dupa ce mananca, dupa ce se joaca sau imediat dupa trezire.
Cand face unde trebuie va fi recompensat imediat, nu abia atunci cand intra in casa, pentru a intelege ca asta va doriti de la el. Cand apar accidentele, nu il certati dupa ce face, pentru ca e prea tarziu. Incercati sa-l surprindeti atunci cand face si sa-l intrerupeti, fara sa-l speriati, si sa-l duceti repede la locul dorit.
Infectiile urinare si parazitii interni sunt probleme care pot conduce la acest comportament. De asemenea, femelele in apropierea perioadei de calduri pot urina mai frecvent. Problemele medicale sunt insotite de dureri in timpul urinarii, urinare in picatura, prezenta sangelui in urina, lingerea insistenta a regiunii genitale etc.
Atunci cand sunt foarte emotionate sau stresate, animalele pot urina involutar.
Sunt animale care, atunci cand raman singure un timp mai indelungat, fac anumite lucruri in semn de protest, iar urinarea si defecarea se numara printre ele.
Cainii si motanii castrati marcheaza intr-un numar mult mai mic decat animalele necastrare.
Castrarea - poate preveni dezvoltarea acestui comportament. Uneori chiar si cu castrare, animalul poate continua cu acest comportament, care a devenit obisnuinta;
Surprinderea in momentul actiunii - urmariti-l si surprindenti-l exact cand face si corectati-l. Poate invata repede din asta;
Curatati riguros locurile unde si-a facut nevoile;
Recompensarea comportamentului adecvat (atunci cand face afara);
Stabilirea si respectarea unui program strict;
Deveniti dumneavoastra “conducatorul haitei”. Animalele care marcheaza teritorul sunt dominante, astfel dumnavoastra trebuie sa va revendicati obiectele. Animalele trebuie sa fie ultimele in ordinea ierarhica din casa: ultimele care mananca, jucaria dupa terminarea jocului trebuie sa ramana la dumneavoastra etc.
Foto: Penin-Stock-Free-Images-&-Dreamstime-Stock-Photos